Застосування нової продукції

Автор: КАРЕН АППОЛД

Лазер забезпечує бездоганну точність

Довжина хвилі жовтого спектру та наявність різних режимів лікування збільшують безпеку для пацієнта та дозволяють досягти кращих результатів.

Представлена ​​компанією Quantel Medical комплексна лазерна система – жовтий фотокоагулятор Easyret з довжиною хвилі 577 нм, в якому використовується технологія власної розробки компанії Quantel з волоконним лазером ELBA – пропонує інноваційний метод лікування певних форм макулярного набряку та патологій периферичної зони сітківки. Резонатор лазера формує чисту довжину хвилі 577нм жовтого спектру з рівномірним профілем лазерної плями, близьким до прямокутної (профіль «top hat»), забезпечуючи кращий профіль однорідності лазерної плями, коли-небудь вдавалося досягти в ретинальних лазерах, каже Жульєн Тікс’єр, менеджер з лазерної компанії Quantel Medical.

 

Діапазон налаштувань лікування

Фотокоагулятор Easyret, який випускається в комплектаціях із щілинними лампами типу Haag Streit або Zeiss, має широкий діапазон налаштувань лікування. Крім режиму лікування SingleSpot (режим одиночної плями), хірург може використовувати режим MultiSpot (паттерн-режим) з дією лазера одночасно в кількох цільових точках згідно з патерном, або режим SubLiminal (підпоріговий режим), який дозволяє хірургу зробити індивідуальне налаштування серії коротких імпульсів для забезпечення точності керування термічним ефектом на цільові тканини.
Режим MultiSpot, в якому застосовуються імпульси короткої тривалості від 10 мс до 20 мс, призначений спеціально для лікування периферичної зони та має багато переваг у порівнянні з традиційними методами лікування, серед яких: менша дифузія тепла в сітківці та судинній оболонці, менше пошкодження шару нервових волокон сітківки, більша комфортність лікування для пацієнтів, а також зменшена тривалість сеансу лікування. Режим MultiSpot може бути реалізований з використанням 5 патернів, які мають можливість індивідуального налаштування: одиночна пляма, квадрати, круги, потрійні дуги та макулярні грати.

Режим SubLiminal, призначений спеціально для лікування макули, складається із серії надзвичайно коротких мікросекундних імпульсів. Цей режим режиму підпорогов, який здійснює невидимі лазерні імпульси, є щадним для тканин, не викликаючи утворення рубців при лікуванні діабетичного макулярного набряку і центральної серозної хоріоретинопатії. Він може бути реалізований з використанням 3 патернів, які мають можливість індивідуального налаштування: одиночна пляма, квадрати та макулярні грати з можливістю індивідуального налаштування.
Доктор медицини Ліхтех Ву з медичного центру Macula Associates, Vitreo and Retina of Costa Rica., Г. Сан-Хосе, Коста-Ріка, який застосовує систему Easyret, розповідає, що цей лазер можна використовувати як альтернативу традиційної фотокоагуляції для лікування периферичної та макулярної зон сітківки.
«У режимі MultiSpot система Easyret зменшує тривалість терапевтичного сеансу під час лікування периферичної зони. Наприклад, при проведенні панретинальної фотокоагуляції (PRP) сеанс лікування можна здійснити за 5 хвилин, тоді як традиційна фотокоагуляція займає 15 – 20 хвилин», – зазначає доктор Ву.
У режимі SubLiminal хірург може стимулювати ретинальну тканину, щоб запустити біологічні фактори для досягнення бажаного результату, а не застосовувати високоенергетичні імпульси, які можуть призвести до опіку ретинальної тканини та погіршити зір пацієнта.
В обох режимах лікування, функція “resume” (“продовжити”) дозволяє користувачеві зупинити лікування при необхідності, а потім продовжити його з того моменту, на якому він зупинився, говорить доктор Ву.

Зручність для користувача

Інженери компанії Quantel тісно співпрацювали з хірургами, щоб забезпечити оптимальну ергономічність та простоту використання. Фотокоагулятор Easyret інтегрований у систему щілинної лампи. «Все управління здійснюється через сенсорний екран, – пояснює лікар Ву. – Не потрібна громіздка коробка або кабелі. Це виглядає естетично та економить простір».
Програмне забезпечення системи Easyret – інтуїтивно зрозуміле та гнучке, у ньому передбачено покрокові процедури для режимів MultiSpot та SubLiminal, що спрощує використання лазера та здійснення лазерного лікування.

Переваги для пацієнтів

Доктор Ву зазначає, що з усіх наявних типів лазерів з довжиною хвилі, хвилі жовтого спектра є найбільш безпечними при лікуванні макули через наявність у ній чутливих пігментів, і при використанні жовтого лазера досягаються кращі результати лікування.
Крім того, лазер жовтого спектру краще проникає через катаракту, ніж звичайний зелений лазер із довжиною хвилі 532 нм, який не є безпечним і може призводити до ятрогенних ушкоджень, зазначає доктор Ву.
Для пацієнтів, процедури MultiSpot більш комфортні, оскільки тривалість сеансу лікування коротша. «У лікарнях з великою кількістю пацієнтів, хворих на діабет, яким потрібна панретинальна фотокоагуляція, ми можемо скоротити час очікування пацієнтів на операцію завдяки швидшому лікуванню», – каже доктор Ву.

Крім того, система Easyret забезпечує зниження рівня болю у пацієнтів, оскільки лазери випалюють тканини. «Якщо обпалити нерв у сітківці, пацієнт відчує біль», – каже лікар Ву.
Система Easyret також може покращити результати лікування пацієнтів в інших аспектах. Наприклад, при хронічній центральній серозній хоріоретинопатії патологія часто знаходиться близько до центральної ямки сітківки. «Застосовувати традиційний лазер у зоні центральної ямки сітківки не можна, оскільки це може призвести до опіку центральної ямки та ятрогенного ушкодження, – зазначає доктор Ву. – Але, використовуючи режим SubLiminal, я можу проводити лікування дуже близько до центральної ямки сітківки, не викликаючи жодних побічних ефектів».
Крім того, фотокоагулятор Easyret може застосовуватися як альтернатива фотодинамічної терапії при лікуванні серозної центральної хоріоретинопатії. «Кілька років тому в Латинській Америці, де я живу, єдиний виробник препарату Visudyne припинив його продаж у нашому регіоні, тому ми більше не можемо здійснювати фотодинамічної терапії, – розповідає доктор Ву. – Завдяки режиму SubLiminal, тепер ми можемо лікувати таких пацієнтів та рятувати їм зір». RP